Sok z kiszonych buraków – na co pomaga i jak go zrobić?

Sok z kiszonych buraków – na co pomaga i jak go zrobić?

Sok z buraków kiszonych staje się coraz bardziej popularny. Wynika to z łatwości jego dostępności i korzyści zdrowotnych wynikających z jego stosowania. Regularne picie tej substancji wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi i poprawia pracę wątroby. Służy do leczenia i zapobiegania anemii. W jakie składniki odżywcze jest bogaty? Czy kobiety w ciąży mogą spożywać sok z kiszonych buraków?

Charakterystyka i właściwości soku z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków zawiera wiele dobroczynnych składników. Witaminy A, C, K, E, foliany, minerały, takie jak żelazo, potas, wapń, magnez, betaina i antocyjany.

Należy jednak zaznaczyć, że właściwości lecznicze i prozdrowotne tego napoju zawdzięczamy bakteriom kwasu mlekowego. Ponadto, ze względu na kwaśne pH, sok z kiszonych buraków, podobnie jak soki z innych produktów marynowanych, ma właściwości prozdrowotne. Z pewnością może być stosowany jako naturalny suplement diety.

Jak powstaje sok z kiszonych buraków?

W wyniku fermentacji mlekowej powstaje sok z buraków. Węglowodany proste ulegają rozkładowi i w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego powstaje kwas mlekowy. Kiszenie to metoda konserwacji żywności, która jest praktykowana od pokoleń. Takie podejście służy do dłuższego utrzymywania świeżości owoców i warzyw. Naturalne probiotyki to produkty spożywcze, które zostały poddane tej procedurze i mają wysoką zawartość składników odżywczych.

Kiszenie buraków daje płyn, który jest tak samo korzystny jak sfermentowane warzywa. Możesz zrobić własną kiszonkę lub kupić ją w sklepie. W sprzedaży są soki z kiszonych buraków i czysty zakwas buraczany.

sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków a zakwas buraczany

Słowa sok z kiszonych buraków i zakwas buraczany mogą być używane zamiennie. Zakwas jest roztworem marynowanych buraków, a sok jest efektem wyciskania. Niezależnie od sposobu ich wykonania są to przedmioty, które zawierają zbliżoną ilość ważnych składników, które mają działanie prozdrowotne.

Wartość odżywcza soku z buraków kiszonych

Sok z buraków kiszonych to bogaty w składniki odżywcze, które warto włączyć do swojej diety. Zakwas buraczany zawiera: błonnik, probiotyki, prebiotyki, witaminy A, E, C i K, witaminy z grupy B, foliany, żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, betaina, antocyjany, kwas mlekowy.

Jakie korzyści może zapewnić sok z kiszonych buraków?

Sok z buraków kiszonych można wykorzystać na wiele sposobów:

  • odtruwa i posiada silne działanie antyoksydacyjne;
  • oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii;
  • działa przeciwzapalnie;
  • wzmacnia florę bakteryjną;
  • wspomaga proces odbudowy flory bakteryjnej jelit;
  • jest doskonałym wsparciem dla jelit po antybiotykoterapii;
  • wpływa na pracę nerek, ponieważ zawarte w nim składniki aktywne przyspieszają wydalanie kwasu moczowego i leczą anemię;
  • burak ma właściwości krwiotwórcze ze względu na wysoką zawartość żelaza, reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, obniża „zły cholesterol”;
  • wzmacnia układ kostny;
  • wspomaga odchudzanie, ponieważ buraki zawierają dużo błonnika, ma pozytywny wpływ na metabolizm;
  • dostarcza energii, zwiększa uwagę oraz poprawia sprawność fizyczną i psychiczną. Dzieje się tak, ponieważ azotany są metabolizowane w organizmie do tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki temu mózg jest lepiej zaopatrywany w krew i tlen.

Jeśli nie ma przeciwwskazań, dawkowanie soku z buraków kiszonych powinno wynosić od 0,5 do 1 szklanki dziennie. Sok marynowany najlepiej jest spożywać regularnie przez długi czas, aby uzyskać korzyści wynikające z jego doskonałych właściwości.

Sok z buraków kiszonych jest naturalnym probiotykiem.

Sok z marynowanych buraków zaliczany jest do kategorii naturalnych probiotyków. Wynika to z obecności bakterii kwasu mlekowego, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. Regulują równowagę mikroflory jelitowej, zapobiegając rozwojowi organizmów chorobotwórczych. Przyczynia się to do zwiększenia odporności, co wiąże się z doskonałym zdrowiem.

Produkty zawierające wysokie stężenie pozytywnych bakterii mlekowych są wskazane do stosowania przed i po antybiotykoterapii w celu przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.

Sok z buraków kiszonych zawiera oprócz pożytecznych mikroorganizmów prebiotyki. Są to niestrawne substancje, które sprzyjają rozwojowi organizmów żyjących w jelitach. Są dla nich pożywką, a ich wzrost jest od nich determinowany.

Zastosowanie soku z kiszonych buraków w leczeniu anemii

Dawniej uważano, że każda czerwona barwa, a więc imitująca krew, będzie dla niej korzystna. Nie ma nikogo, kto by nie pamiętał, jak nasze mamy, czy babcie zmuszały nas do picia soku z buraków. Niektórzy z nas wspominają to czule, podczas gdy inni odczuwają mdłości na samą myśl o tym. Czy to prawda, że sok z kiszonych buraków poprawił naszą morfologię?

Nie do końca. W naturze występują dwa rodzaje żelaza: hemowe (znajdujące się w produktach spożywczych, takich jak czerwone mięso czy wątróbka) oraz niehemowe (obecne m.in. w pietruszce, jarmużu, nasionach strączkowych, orzechach czy burakach). Niestety biodostępność tych ostatnich jest stosunkowo niska – około 1–5% – ze względu na włączenie do tych produktów substancji hamujących wchłanianie, takich jak fityniany czy szczawiany.

Żelazo hemowe ma już biodostępność na poziomie 20%. Dzięki temu sok z kiszonych buraków nie zmieni gry w walce z anemią. Zdecydowanie lepiej jest więc wybierać towary pochodzenia zwierzęcego, ale nie wszyscy lubią lub nie spożywają mięsa z różnych powodów, takich jak przestrzeganie diety wegańskiej. Sok z marynowanych buraków i inne produkty roślinne bogate w żelazo niehemowe będą zalecane. Ich dodatkową zaletą jest wysoka zawartość witaminy C. To, w przeciwieństwie do fitynianów, szczawianów czy garbników (herbata), zwiększa wchłanianie żelaza. Jednak taką samą ilość witaminy C można uzyskać z kapusty kiszonej, ogórków czy dań na bazie strączków z dodatkiem świeżych sałatek. Sok z buraków kiszonych nie wyróżnia się pod tym względem na tle innych warzywnych produktów spożywczych z tej kategorii.

Spożywanie soku z kiszonych buraków w ciąży

Sok z kiszonych buraków mogą pić kobiety w ciąży i karmiące. Włączenie go do jadłospisu zwiększa dostępność żelaza i kwasu foliowego, które są w tym czasie bardzo potrzebne. Niedobory tych minerałów są szczególnie niebezpieczne w czasie ciąży.

Brak kwasu foliowego powoduje nieprawidłowości cewy nerwowej w zarodku. Kobiety rozważające ciążę powinny spożywać pokarmy bogate w tę kategorię substancji i przyjmować suplementy kwasu foliowego, zgodnie z Narodowym Programem Zapobiegania Wadom Rurki Nerwowej. Ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego kobiety w wieku rozrodczym powinny włączyć do swojej diety zakwas buraczany. Kolejną zaletą soku z kiszonych buraków, przemawiającą za jego częstym spożywaniem, jest jego składnik probiotyczny. Dbanie o właściwy skład mikroflory jelitowej pomaga wzmocnić odporność zarówno przyszłej mamy, jak i jej dziecka.

Stosowanie soku z buraków kiszonych w chorobach nowotworowych

Sok z buraków kiszonych jest zalecany podczas chemioterapii ze względu na poglądy o jego pozytywnych właściwościach morfologicznych. Cytostatyki degradują określoną morfologię krwi, a ich nieodpowiednia ilość może spowodować opóźnienie następnego cyklu chemicznego. Niestety, jak już wcześniej wspomniano, sok z buraków kiszonych nie ma szczególnych cech w walce np. z anemią. Jeśli więc pacjent nie stosuje diety wegetariańskiej, znacznie lepszą odpowiedzią będzie dla niego żelazo z produktów mięsnych. Co więcej, picie zbyt dużej ilości soku może mieć niebezpieczne konsekwencje, takie jak biegunka, która jest ostatnią rzeczą, jakiej pragniemy u zmęczonego i wyczerpanego pacjenta.

Wpływ soku z kiszonych buraków na wydajność organizmu

Sok z kiszonych buraków zawiera cząsteczki azotu, które oprócz tego, że działają korzystnie na układ krążenia, zwiększają wydajność organizmu. Uznaje się, że odgrywają kluczową rolę w żywieniu sportowców. Azotany są prekursorem tlenku azotu, który wspomaga pracę i regenerację mięśni. To z kolei ma pozytywny wpływ na rozszerzenie naczyń krwionośnych, pracę mięśni i funkcję mitochondriów. W konsekwencji sok z buraków może zwiększyć wydolność organizmu i poprawić wyniki sportowe.

sok z kiszonych buraków

Przepis na sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków można kupić, ale można go również przygotować w domu. Jest to bezsprzecznie warte zachodu, zwłaszcza że sposób na sok domowej roboty jest szybki i prosty. Wszystko czego potrzebujesz to buraki, woda, kromka czerstwego chleba lub sok z kiszonej kapusty lub ogórka, przyprawy i sól.

Aby zrobić napój, który jest dobry dla twojego zdrowia, musisz najpierw przygotować:

  • 1 kilogram buraków,
  • główka czosnku,
  • około 2 litry zimnej, przegotowanej wody,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kromka czerstwego czarnego chleba lub sok z kiszonej kapusty lub ogórka (lub innych tzw. kultur starterowych),
  • opcjonalnie 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej,
  • cebula pokrojona w plasterki lub podzielona na połówki

Jak zrobić sok z kiszonych buraków? Buraki muszą być obrane i pokrojone na małe kawałki przed gotowaniem. Następnie należy ułożyć je w dużym naczyniu szklanym lub kamionkowym z czosnkiem i przyprawami. Na wierzchu położyć kromkę chleba na zakwasie (najlepiej wstępnie wysuszonego). Kolejnym krokiem jest dodanie wody – musi ona pokrywać całą powierzchnię. Warto przykryć naczynie (np. talerzem), aby żywność nie wypływała na powierzchnię.

Sok należy umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu. Fermentacja może zająć od kilku dni do tygodnia. Gotowy sok należy odcedzić i przecedzić przez sito do zamkniętych szklanych butelek. Sok powinno przechowywać się w lodówce, co zapobiega kontynuacji procesu kiszenia.

Jeśli podczas marynowania na soku z buraków pojawi się pleśń (dzieje się tak, gdy niezanurzone składniki wchodzą w kontakt z powietrzem), wylej sok i zacznij od nowa. Spleśniały sok ma zapach stęchlizny i jest niewątpliwie niezdrowy.

Przeciwwskazania do spożywania soku z kiszonych buraków

Spożywanie marynowanego soku z buraków wiąże się z różnymi zagrożeniami. Jednym z przykładów są kamienie nerkowe. Buraki zawierają szczawiany, których powinni unikać pacjenci z tą chorobą.

U osób z wrażliwym przewodem pokarmowym zakwas buraczany może powodować biegunkę. Kolejną wadą tego produktu jest wysoka zawartość soli wymagana do zakiszania.

Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok ten jest łatwo przyswajalną substancją, która pozytywnie wpływa na ogólne funkcjonowanie organizmu. W pewnym stopniu pomaga w zapobieganiu anemii i może być stosowany do jej leczenia. Ten napój pomaga także zapobiegać problemom sercowo-naczyniowym. Ze względu na wysokie stężenie kwasu foliowego polecany jest kobietom planującym ciążę.

Przyszłe mamy i matki karmiące mogą bezpiecznie przyjmować zakwas buraczany. Występują w nim tzw. naturalne probiotyki, czyli substancje regulujące zdrowie mikroflory jelitowej. Istnienie tych organizmów wpływa na odporność organizmu. Terapia antybiotykami może zaburzać mikroflorę. Wskazane jest włączenie kiszonki do diety w tym czasie, jak również wkrótce po niej. Zakwas buraczany, oprócz działania obniżającego ciśnienie krwi, poprawia wydolność organizmu.

Należy pamiętać, że zróżnicowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Urozmaicenie diety produktami fermentacji mlekowej to doskonałe podejście do suplementacji witamin, minerałów i składników wzmacniających organizm.

Dodaj komentarz