Kaszę jaglaną zalicza się do najzdrowszych produktów. Można ją polecić niektórym grupom ludzi ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Do tych zalet trzeba dodać jeszcze jedną. Kasza jaglana pasuje do różnych innych produktów. Można z niej przyrządzać zarówno słodkie, jak i wytrawne potrawy. Mając taki produkt w domu, łatwo jest odżywiać się zdrowo.
Co wyróżnia kaszę jaglaną
Kasza ta nie jest droga, a przyrządzanie jej jest łatwe. Może więc zastąpić powszechnie wybierane, ale niezdrowe produkty, jak makaron, biały ryż czy ziemniaki. Jak inne kasze, tak i jaglana, ma wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz żelaza. Kasza jaglana dostarcza organizmowi krzemu. Są i inne zalety, które sprawią, że wielu osobom może ona odpowiadać bardziej niż inne kasze. Wyróżnia ją lekkostrawność, brak zawartości glutenu i odczyn zasadowy.
Pożywne posiłki z kaszą jaglaną
Kasza może zastąpić inne, niezdrowe produkty węglowodanowe. Może więc być jednym z głównych składników pożywnych posiłków. Można ją ugotować do obiadu. I cokolwiek się jeszcze wybierze, kasza jaglana będzie pasować. Jeśli potrzebuje się zjeść coś treściwszego rano czy po południu, także będzie znakomita. Jak bardzo suty jest to posiłek, zdecydują inne jego składniki. Kaszę jaglaną można także dodawać do zup.
Kasza jaglana w wersji na słodko
Kasza ta pasuje do potraw słodkich. Dodaje się do niej owoce, rodzynki, ser biały czy cokolwiek chce się innego. I powstaje smaczna, zdrowa przekąska albo deser po obiedzie. Kasze są zdrowe, więc nawet jeśli doda się do nich małe mniej zdrowe co nieco, to takie jedzenie nadal jest wartościowe dla organizmu. Byle nie przesadzić z tymi słodkościami i starać się wybierać zdrowsze. W zależności od tego, ile jest tej kaszy i jakie inne produkty, może być taka potrawa bardziej lub mniej sycąca. Kasza jaglana ze słodkimi dodatkami może być więc spożyta w ramach jednego z głównych posiłków. Raczej będzie to kolacja czy śniadanie niż obiad. Wyjątkiem może być jednak obiad w czasie upalnych letnich dni, kiedy kasza ze słodkimi dodatkami będzie idealna. Z kaszy jaglanej można robić ciasta. Wychodzą równie apetyczne, jak te wykonywane na bazie mąki.
Kiedy trzeba ograniczyć ilość produktów kwasotwórczych, kiedy organizm toleruje jedynie lekkie produkty – jest ona idealna. Mogą ją jeść osoby, które muszą unikać glutenu. Dla takich osób kasza jaglana to jeden z najlepszych wyborów. Jest ona jednak polecana każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać. To wartościowy produkt, a jej uniwersalność ułatwia wytrwanie w tym dobrym postanowieniu.