Boże Narodzenie to czas szczególny w ciągu całego roku. Na te kilka dni przypadających niezmiennie na koniec grudnia, spędzonych przy wspólnym, rodzinnym stole w atmosferze ogólnej radości i miłości czekają zarówno dzieci, jak i dorośli. Stąd też nie dziwi, że moment ten poprzedzony jest zazwyczaj wielotygodniowymi przygotowaniami, skupionymi przede wszystkim wokół sprzątania i dekorowania naszych domów lub mieszkań oraz wielkim gotowaniem. Podczas świąt obowiązkowo muszą przecież pojawić się pyszne tradycyjne potrawy i słodkie łakocie. Jednak co robić w sytuacji, gdy my sami bądź ktoś z naszych najbliższych musi przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej, ponieważ białko zawarte w większości zbóż z jakichś powodów szkodzi organizmowi? Czym zastąpić standardowe mąki, aby cieszyć się smakiem klasycznych, świątecznych przysmaków?
Zamiast chleba pszennego i żytniego
Wiele spośród przygotowywanych na kolację wigilijną, a także na pierwszy i drugi dzień świąt potraw to przystawki i przekąski, które zazwyczaj jemy z chlebem. Ryby, śledzie, sałatka jarzynowa, pasztety, pieczone mięsa zdecydowanie lepiej smakują ze świeżym, chrupiącym bochenkiem. Na szczęście dzięki specjalnym mieszankom do wypieku pieczywa jasnego lub ciemnego marki Dr. GF, tradycyjnym smakiem w czasie Bożego Narodzenia będą mogły się cieszyć również osoby na diecie bezglutenowej.
W ramach świątecznych ciast na kruchym spodzie
W czasie Bożego Narodzenia w każdym polskim domu pojawia się przynajmniej kilka rodzajów słodkich wypieków. W ich gronie obowiązkowo musi się znaleźć makowiec, sernik, a także ciasto z jabłkami, kremem i dużą ilością bakalii (szczególnie orzechów). Bardzo często są one przygotowywane na bazie ciasta kruchego. W tym roku wyśmienitych łakoci pachnących cynamonem i pomarańczami nie będą musiały odmawiać sobie nawet osoby nietolerujące glutenu. Oczywiście pod warunkiem, że sięgną po mieszankę bezglutenowego ciasta kruchego, do którego wystarczy dodać odrobinę masła oraz kilka kurzych jaj.
Bożonarodzeniowy piernik w wersji gluten free
Aromatyczny korzenny piernik z bakaliami i suszonymi owocami, przełożony domowej roboty powidłami to kwintesencja Bożego Narodzenia. Bez niego te święta z pewnością nie byłyby tak pyszne. Ciasto z mieszanki Dr. G.F do wypieku bezglutenowego piernika do złudzenia przypomina tradycyjne na bazie mąki pszennej. Gotowy piernik jest niezwykle delikatny i puszysty, a także zachowuje swoją świeżość na długo. Nie może go więc zabraknąć pośród bezglutenowych, świątecznych deserów.